6.3.2014

Neuvoja asunnon myyntikuvien ottamiseen

Olen viime kuukausina selaillut enemmän tai vähemmän aktiivisesti talojen myynti-ilmoituksia netissä.  Haaveissa kun siintäisi sellainen sopivan hintainen unelmatalo. Monesti kuitenkin tuskastun ilmoitusten valokuviin. Ei se haittaa, että kuvat ovat yleensä amatöörimäisiä, mutta kun niissä esitellään vääriä asioita. Ajattelinkin nyt vähän valaista, mitä ainakin minä ilmoitusten kuvilta haluan.

1. Laittakaa nyt edes julkisivukuva tai pohjapiirros. Minä en edes vaivaudu avaamaan sellaisia ilmoituksia, joissa kohteesta ei ole kuvaa. Edes se yksi julkisivukuva antaa paljon selkeämmän kuvan kohteesta kuin pitkä sanallinen selitys. Jos kohde on aivan karmeassa kunnossa, mahdollinen ostaja huomaa sen kuitenkin käydessään paikan päällä katsomassa, joten turha asiaa on piilotella. Julkisivukuvaa parempi on kuitenkin pohjapiirros. Tämä pätee kaikkiin talomuotoihin, mutta varsinkin kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin. Kerrostaloasuntoilmoitusta katsoessa on äärimmäisen turhauttavaa, kun ainoassa myyntikuvassa on kuva siitä kerrostalosta, kun haluaisi nähdä sen asunnon. Suotavaa tietenkin olisi, että kuvia olisi aina enemmän kuin yksi.

2. Älkää kuitenkaan laittako pelkkiä julkisivu- tai pihakuvia. Joskus käy niin, että ilmoitusta katsoessaan ilahtuu, että kuvia on liitetty vaikkapa kymmenen kappaletta. Sitten taas iskee turhauma, kun neljään kuvaan on kuvattu talon jokainen ulkoseinä ja lopuissa kuvissa on esitelty sitä, miten nätiksi me ollaan laitettu meidän piha. Pihakuvat ovat toki tärkeitä, parhaimmillaanhan piha voi olla talon tärkein myyntivaltti, mutta uskokaa pois, eniten ostaja haluaa nähdä kuvia itse talosta ja sen sisuksista.

3. Ottakaa riittävän kattavat kuvat huoneista. Joskus näkee sellaisia kuvakokoelmia, joissa on vaikkapa keittiöstä kolme kuvaa hieman eri suunnista, olohuoneen kirjahylly ja vessa. Sekin on jo parempi kuin ei kuvaa lainkaan, mutta jotain jää auttamatta puuttumaan, jos talossa pitäisi olla vaikkapa kolme huonetta ja keittiö. Minä kaipaisin jonkinlaista kuvaa jokaisesta huoneesta. Parasta olisi vielä, että kuvasta saa mahdollisimman kattavan käsityksen huoneesta. Mahdollisimman laaja kuva vaikkapa huoneen ovelta on jo ihan riittävä. Jos huoneessa on jotain, mitä haluaa erityisesti näyttää, esimerkiksi takka tai hyvät säilytystilat, se kannattaa tietenkin sisällyttää kuvaan. Ei kuitenkaan kannata keskittyä vain siihen yksityiskohtaan, jos huoneesta ei tule muita kuvia.

4. Kuvissa ei ole tarkoitus esitellä teidän hienoja huonekalujanne vaan myytävää taloa tai asuntoa. Joskus ilmoitusten kuvasta näkee selvästi, että sen ainoa tarkoitus on esitellä jotain tiettyä huonekalua. Myönnän itsekin toki salaa pitäväni siitä, että myyntikuvissa pääsee vähän tirkistelemään toisten koteihin ja on hauska bongata jotain hienoja juttuja, mutta se ei kuitenkaan ole kuvien tärkein tehtävä. Kodin ostaja ei kuitenkaan saa sitä teidän hienoa antiikkipiironkianne, joten turha sitä on erikseen kuvaa ottaa.

5. Niitä kiinteitä myyntivaltteja toki voi esitellä erikseenkin. Oli tarjolla sitten paljon säilytystilaa, leivinuuni tai vaikkapa uusitut keittiökalusteet, niistä voi ottaa omatkin kuvat, vaikka ne näkyisivät jo jossain yleiskuvassa. Erityisesti tietysti silloin, jos kyseiset myyntivaltit ovat jostain syystä jääneet pois yleiskuvista.

6. Ota kuvat ihan rauhassa. Myyntikuvissa on yllättävänkin paljon tärähtäneitä kuvia. Olen edelleen sitä mieltä, että tärähtäneetkin kuvat ovat parempia kuin ei mitään, mutta terävät kuvat ovat parempia. Ammattikuvaajaksi ei tarvitse kenenkään ryhtyä, mutta niin kiirettä ei ehkä tarvitse pitää, etteikö voisi ottaa samasta kohtaa parikin kuvaa, jos ensimmäinen tärähtää. Tiedän toki kokemuksesta, että joskus ei vaan meinaa onnistua, mutta kannattaa pitää maltti ja vaikka tukea kamera johonkin. Kyllä siitä hyvä lopulta tulee.

7. Pohjapiirros. Mainitsin pohjapiirroksen jo aiemmin, mutta siitä on ihan hyvä tehdä oma kohtansa. Pohjapiirros antaa loistavan kokonaiskuvan, ja siitä näkee huonejärjestyksen. Vasta pohjapiirroksen avulla pystyy hahmottamaan huoneiden sijainnin toisiinsa nähden. Yleensä olen pettynyt, jos pohjapiirros puuttuu, vaikka kohteesta olisi muuten hyvin kattavat kuvat.

8. Jos et meinaa pelata vilunkipeliä, vikoja on turha piilotella. Pintaviat tulevat kuitenkin hyvin nopeasti selville. Ei siis kannata jättää esimerkiksi kylppärikuvaa pois, jos kylppäri on selvässä remontin tarpeessa.

Olikohan tässä kaikki?

Melkoisen täydellinen myyntikuvasarja talosta on siis tällainen: julkisivukuva, pari pihakuvaa, mahdolliset piharakennukset, jos niitä ei pihakuvissa ole, vähintään yksi selkeä kuva jokaisesta huoneesta ja pohjapiirros. Halutessaan voi vielä ottaa erikseen kuvat ns. myyntivalteista. Itse esimerkiksi tykkään kuolata leivinuunikuvien äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti